27/4/09

27 abril 2009

Catalans procedents de Mèxic relaten la situació d'alarma que viu el país

26/4/09

26 d'abril del 2009

L'alarma per la grip porcina fa que alguns passatgers procedents de Mèxic portin màscares


25/4/09

Detectat una possible pandèmia anomenada Influenzia

Publicat a Marea Informativa 24 d'abril del 2009:

ALERTA EPIDEMIOLÒGICA EN LA GLORIA, Perote, per brots de mals RESPIRATORIS; acusen a GRANJAS CARROLL
Andrés Timoteo Morales / La Jornada / 4 d'abril .-
La Secretaria de Salut va establir un marc epidemiològic en el poblat de La Gloria, municipi de Perote, pel fet que als seus habitants els està afectant un estrany brot d'infeccions respiratòries agudes, les que en alguns nens es van convertir en bronconeumonía.
Encara que els vilatans asseguren que tres nens menors de dos anys van morir i 60 per cent dels 3 mil habitants es troben infectats de les vies respiratòries, les autoritats del sector salut afirmen que no hi ha elements per lligar directament la mort dels infants amb aquest brot epidèmic a les faldes del Cofre de Perote.
Els pobladors atribueixen l'aparició de les infeccions a la contaminació generada pels criadors de porcs de la trasnacional Granjas Carroll. Aquesta empresa ha provocat la contaminació en els cossos d'aigua i l'atmosfera des de fa diversos anys en el sud de la vall de Perote, diuen.
Alguns asseguren que personal de la companyia realitza recorreguts per difondre la versió que l'afecció "és simple grip".
Des de febrer passat, l'agent municipal Bertha Crisóstomo va sol licitar suport a les autoritats sanitàries, ja que desenes de famílies varen emmalaltir sobtadament de les vies respiratòries.
"Tenen alta temperatura, tos molt forta i Flem, cauen en un llit com si fos una infecció de les que apareixen en temps de fred, però estem amb calors tremends", va dir José Manuel Hernández, un pagès que va perdre el seu fill de 22 mesos d'edat, qui "va començar a tossir de sobte i tenia molta temperatura, el portem al doctor i ens va dir que res es pot fer".
Una història similar relata Ernesto Apolinar, el nét va morir després d'estar més de dues setmanes internat en hospitals de Perote i Xalapa. "Tenia molta febre i el seu pit roncar", assegura.
Un altre nen de la mateixa edat va morir el març per bronconeumonía i des de fa tres setmanes María de los Ángeles García, de cinc mesos d'edat, va ser traslladada al Centre d'Especialitats Mèdiques Rafael Lucio, de Xalapa, on roman internada per una bronconeumonía.
Josefina Hernández, la seva mare, explica que els metges li han dit que la petita ja va superar la fase més perillosa, però segueix delicada.
Orlando Uscanga, de la jurisdicció sanitària en Xalapa, va admetre que hi ha l'informe de tres nens morts, i encara que "no estan relacionats i van ser casos aïllats, no sortirem d'aquí fins que sigui atesa tota la població".
Manuel Lila de Arce, secretari de Salut estatal, va admetre que es va decretar alerta epidemiològica en el poblat La Gloria, on es van traslladar 30 brigades per vacunar contra la influenza als pobladors, encara que els metges descarten que es tracti d'aquest mal.
GRANJAS CARROLL provoca la EPIDÈMIA de males RESPIRATORIS EN Perote
Andrés Timoteo Morales / Corresponsal La Jornada / 5 d'abril .-
Núvols de mosques emanen de les llacunes d'oxidació on l'empresa Granjas Carroll aboca les deixalles fecals de les seves granges porcícolas, i la contaminació a cel obert ia generar una epidèmia d'infeccions respiratòries en el poblat La Gloria, de la vall de Perote, va dir Bertha Crisóstomo López, agent municipal del poblat.
Va afegir que hi ha una situació d'alerta epidemiològica, degut a que des de principis de març d'aquest any molts veïns van contraure grips que en poc temps es converteixen en infeccions pneumològica, i personal mèdic emplaçat en l'àrea tendir un setge sanitari que inclou la fumigació de totes els habitatges i la vacunació de tots els habitants.
Va indicar que segons els facultatius estatals i del Instituto Mexicano del Seguro Social (IMSS), el vector epidèmic serien els núvols de mosques que acomiaden les granges porcícolas i les llacunes d'oxidació on l'empresa mexicana-EEUU llança tones de fems.
Els pobladors de La Gloria també sospiten que les llacunes d'oxidació construïdes per Granjas Carroll voltant del poblat, en les comunitats de Quechulá i Xaltepec, en Chiautla (Puebla) i Perote (Veracruz), manquen de membrana ecològica per evitar filtracions al subsòl, els mantells aqüífers alimenten les deus de la zona.
A més van denunciar reiteradament el focus infecciós a cel obert; no obstant, les autoritats federals i estatals no els van atendre, i tot just avui la Secretaria de Salut estatal i el IMSS disposar aplicar un setge sanitari.
Ja són 400 les persones ateses, però, grip, pneumònies i bronconeumonías afecten 60 per cent dels 3 mil habitants de La Gloria, van manifestar.
Tota la gent va ser immunitzada contra la influenza, en tant la fumigació de cases i patis compleix cinc dies. Però el "escombrat epidemiològic" s'inicia aquesta setmana i abastarà els sembradíos, després que el brot infecciós es va desfermar el 10 de març passat.
div>

si el video no se reproduce puedes verlo aquí


Publicat a elgolfo de divendres 24 d'abril del 2009:

Descarten a Perote com propagador de brot de influenza
Escrit per Redacció ElGolfo.Info / Carolina Miranda
Divendres, 24 d'abril de 2009 14:02

Alerta Nacional, dijous 23 d'abril del 2009

El sector salut de Veracruz investiga dos casos probables de influenza, tot i que encara no confirmen ni descarten la presència del virus, va confirmar el cap de la Jurisdicció Sanitària V, Orlando Uscanga Muñoz. Entrevistat en els passadissos de Palau de Govern, si va descartar que el brot epidemiològic que està latent en l'Estat de Mèxic i el Districte Federal hagi iniciat a la regió de Perote.

Precisar que en aquest municipi si es van registrar diversos casos de nens que van presentar quadres infecciosos respiratoris, però va negar que es tractarà del virus de la influenza. "No tenim encara casos registrats, però tenim dues probables que s'han de descartar o confirmar, estan en el CEM internats", va emfatitzar.

El funcionari de salut va assegurar que la Jurisdicció Sanitària aquesta alerta i preparats per evitar que es propagui aquesta malaltia a la regió de Xalapa. Va comentar que en els 33 municipis que comprèn la Jurisdicció habiten un milió de persones, però, va recordar que el sector vulnerable són els nens menors de 5 anys i els adults majors de 60. "Volem que la gent no es alarme, tenim tot el necessari, el parc aquesta complet i els soldats estem llestos; estarem posant l'accent i checa esquemes de vacunació", va afegir.



Publicat a Diario de Xalapa, dissabte 25 d'abril del 2009:

Alerta sanitària en Veracruz
Oved Contreras / Corresponsal / Diario de Xalapa
Veracruz, Veracruz .-

El Consell Estatal de Protecció Civil, Salut i Seguretat Pública de Veracruz va emetre una alerta per tot l'Estat amb l'objectiu d'implementar accions preventives per evitar brots de influenza com el que es va presentar al Districte Federal i l'Estat de Mèxic.

El governador Fidel Herrera Beltrán va aclarir que hi ha un treball precís de tota l'estructura hospitalària de l'Estat, entre dependències estatals i federals, per donar seguiment a qualsevol cas que presenti símptomes del patiment, però va aclarir que no hi ha motius per generar alarma entre la població.

El mandatari va descartar que la variant gripal, que manté en alerta el DF i altres estats de l'àrea metropolitana del país, hagi estat originada en les granges porcines de Perote, i va negar també que es tingui previst prendre mesures dràstiques com suspensió de classes i esdeveniments massius .

El governador Fidel Herrera presidir aquesta nit la sessió extraordinària del Consell Estatal de Protecció Civil, Salut i Seguretat Pública, per prendre accions de prevenció contra la influenza, en la qual es va prendre la decisió d'emetre una alerta sanitària per Veracruz amb finalitats preventives contra el patiment.

El governador Fidel Herrera Beltrán va descartar que la variant gripal que va provocar el brot epidemiològic al Districte Federal hagi estat originada en les granges porcines de Perote.

Fins al proper dilluns va dir que hi haurà alerta preventiva a l'Entitat per prevenir qualsevol brot de casos d'influenza, ja que fins al moment es registren cinc casos en observació en hospitals públics de Xalapa i Veracruz, dels quals tres d'ells són influenza A.

Va dir que actualment la Secretaria de Salut reporta cinc persones hospitalitzades sota observació, dues al Centre d'Especialitats Mèdiques de Xalapa i tres a l'Hospital General d'Alta Especialitat de Veracruz.

Al nosocomi d'aquesta ciutat de Veracruz es troba Victoria Sosa Jácome, de 40 anys d'edat, amb símptomes presumibles de influenza A, a més d'un menor d'edat, i una àvia de nom Mariana Mendoza, encara sense confirmar.

En el CEM de Xalapa Roman Antonio Chávez Romero, de 58 anys, procedent del Districte Federal, però sense confirmar que sigui influenza, a més de José Ramón Pérez, de 62 anys, originari de Perote, que sí que es va confirmar com influenza B.

Herrera Beltrán acoti que s'ha mantingut contacte amb les autoritats federals del sector salut i s'aplicaran les mateixes mesures de prevenció per evitar algun brot de influenza a l'entitat, on es contempla la vacunació del personal del sistema de salut estatal, així com proporcionar atenció i orientació a la població.

Va agregar que el monitoratge es manté en mil 400 centres de salut i hospitals tant de l'àmbit estatal com federal, davant la possibilitat que es presentin casos d'influenza, a més que també es va analitzar amb el sistema educatiu les estratègies a implementar sense caure en excessos .

En resum, va dir que en el cas específic de Veracruz no es té la gravetat amb què l'epidèmia ha aparegut a l'altiplà, no s'ha establert la característica del virus "i seguint les recomanacions de la Federació, hem assumit replicar a l'Entitat les mesures ".

El mandatari va demanar que a partir d'aquest divendres a les 8 de la nit s'instal lin en tot l'Estat els consells municipals de protecció civil, a més que un grup de funcionaris estatals participarà el proper diumenge al migdia a la reunió del Consell de Protecció Civil que donarà seguiment a la problemàtica.

Va aclarir que no hi haurà suspensió de classes ni cancel lació d'actes massius, molt menys restriccions per al lliure trànsit de persones procedents del Districte Federal a través de l'aeroport internacional "Heriberto Jara Corona" ni de la central d'autobusos.

"No hi ha recomanació a la població perquè es vacuna, la vacunació actualment se centrarà en el personal mèdic per a que ells no siguin els que puguin proliferar aquest patiment", va referir.

Nou virus de la Influenza a Mèxic


Les sortides dels funcionaris estatals queden suspeses per atendre qualsevol situació greu que pogués presentar-se en algun punt de l'Estat.

Mentre que el secretari d'Educació de Veracruz, Víctor Arredondo Alvarez, va informar que en cap de les 22 mil 380 escoles es té l'informe d'algun cas de influenza, encara que el sistema educatiu es mantindrà en alerta i es posarà especial atenció a qualsevol menor que fins i tot arribés a presentar qualsevol tipus de grip.

ELEVADA DEMANDA DE VACUNA CONTRA LA INFLUENZA

La Jurisdicció Sanitària número 8 amb seu en aquesta ciutat va reportar desde temprano una elevada afluència de persones que van formar llargues files per demandar l'aplicació de la vacuna contra la influenza, després que els mitjans de comunicació consignar el brot a l'àrea metropolitana.

El titular de la dependència, Hugo Zárate Amezcua, va admetre que les primeres notícies sobre el virus provocar una espècie de psicosi entre els Veracruz, que acudeixen en grans grups a la jurisdicció per ser vacunats.

Tanmateix, el funcionari del sector salut va demanar a la població mantenir la calma en comptes d'estendre el pànic, perquè en la conurbació no hi ha molts casos que puguin posar en perill la salut pública.

Des de les 8 del matí, desenes de persones van acudir a les instal lacions de la Jurisdicció Sanitària amb seu en aquesta ciutat per demanar que se'ls apliqui la vacuna contra el virus que causa la influenza.

En una entrevista, Hugo Zárate Amezcua va manifestar que la gent ha de mantenir la calma perquè es prenen les mesures preventives pel sector salut, i no existeixen els casos com per pensar en un brot epidemiològic com existeix en el Districte Federal i l'Estat de Mèxic, que va provocar la suspensió de classes.

Va subratllar que es té l'informe de només dos casos de presumpta influenza però ja són atesos.

Encara que es van formar llargues cues a les afores de la Jurisdicció Sanitària, el funcionari va exposar que només tenien disponibles mil dosi, i va avançar que s'acabaran aviat amb la demanda que ha mostrat la ciutadania.

Va dir que s'han col locat altres punts de vacunació en centres comercials i edificis públics.

Va explicar que l'alta afluència de persones per aplicar la vacuna es deu al fet que no s'havien inoculat i busquen un remei contra la soca que va obligar al govern federal a emetre una alerta.

Les persones que es trobaven en fila a l'espera de la dosi acceptar que hi ha temor perquè la influenza és un patiment extremadament contagiós, i van anar a la dependència de salut per prevenir ser atacats.

El personal mèdic va explicar a la ciutadania que la influenza és un patiment que provoca grip, així com febres altes amb dolor corporal, i si no s'atén porta complicacions que poden provocar fins i tot la mort, però el més recomanable és que adoptin mesures d'higiene i acudeixin el doctor davant qualsevol símptoma.

EN OBSERVACIÓ, DUES PERSONES AL CEM PER POSSIBLE CONTAGI

El cap de la Jurisdicció Sanitària número 5 Orlando Uscanga Muñoz va informar que tenen en observació a dues persones, internades en el Centre d'Especialitats Mèdiques (CEM), ja que sospiten que pateixen influenza.

Entrevistat en els passadissos de Palau de Govern, va dir que realitzen els estudis corresponents per confirmar o descartar la presència del virus.

"No tenim encara casos registrats, però tenim dues probables que s'han de descartar o confirmar, estan en el CEM internats, només aquests", va emfatitzar.

El que sí va negar és que el brot epidemiològic latent en l'Estat de Mèxic i Districte Federal iniciés a la regió de Perote, com es pressuposa en un mitjà nacional.

Va considerar que no és idoni que se li tracti de tirar la culpa a un Estat i municipi pel brot epidemiològic de influenza latent en l'Estat de Mèxic i el Districte Federal.

Va reconèixer que en dates passades es van registrar diversos casos d'infeccions respiratòries en el municipi de Perote, però va rebutjar que es tractés d'influenza.

"Jo crec que tots hem d'actuar molt responsablement, nosaltres no li anem a tirar la culpa ni a Tabasco ni a l'Estat de Mèxic, per descomptat que d'arribar a presentar un cas ho estudiem per veure si és autòcton o importat", va declarar.

El funcionari de la Secretaria de Salut va donar a conèixer que almenys un milió d'habitants viuen en els 33 municipis que comprenen la Jurisdicció Sanitària nombre 5.

Va assegurar que estan alertes i preparats per reforçar les dosis de vacunació contra la influenza, sobretot en nens menors de cinc anys i adults majors de 60, perquè són el sector més vulnerable.

"Volem que la gent no es alarme, tenim tot el necessari, el parc està complet i els soldats estem llestos; estarem posant l'accent i checa esquemes de vacunació", va declarar.

Com a mesures preventives per no contraure la influenza, va recomanar a la població que es renti les mans de forma constant, consumeixi aliments ben cuits, ventilar els habitatges i oficines.

En cas que sospitin que alguna persona propera pateix la malaltia, ja que té símptomes com dolor muscular, febre i tos, va dir que siguin cautelosos i s'allunyin.

El diagnòstic de influenza se sospita amb base a les troballes clínics, però el específic es basa en el cultiu viral secrecions nasofaringeas obtingut dins dels tres dies d'iniciada la malaltia o per detecció d'anticossos sèrics específics.

21/4/09

El 26 d’abril se celebrarà el Dia Internacional de la Catalunya Exterior 2009

Amb l'objectiu de recordar els centenars de milers de catalans que viuen fora del país, el diumente 26 d’abril se celebrarà el Dia Internacional de la Catalunya Exterior 2009.


El Dia Internacional de la Catalunya Exterior és una iniciativa de la Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC), que agrupa a la majoria de centres, casals i associacions catalanes de l'exterior. En la Trobada de Casals Catalans del Con Sud d’Amèrica celebrada el 1997 a la ciutat argentina de Mendoza, la FIEC va presentar la proposta d’instituir aquesta Diada. La proposta fou aprovada majoritàriament, tant per les comunitats catalanes d’Amèrica com per les d’Europa i la resta del món. El 1998 se celebrà per primera vegada el Dia Internacional de la Catalunya Exterior.

El 4 de març de 1999, el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució que declarava oficial la Diada, amb el següent text: "El Parlament de Catalunya insta al Govern a establir oficialment la celebració del Dia Internacional de la Catalunya Exterior per Sant Jordi, o el primer diumenge després de Sant Jordi, si aquesta diada no s'escau en diumenge, i en el marc de les seves competències, a donar relleu públic a aquesta celebració". En aquest sentit, el Govern de Catalunya, en la seva reunió del dia 6 d’abril del mateix any 1999, va adoptar l’acord de declaració oficial d’aquesta Diada.

Des de la creació del Dia Internacional de la Catalunya Exterior, la FIEC editada cada any un cartell commemoratiu. Enguany, el cartell és obra de Maria Andrews, resident a San Francisco.
Maria Andrews es filla de Sabadell on hi te la major part de la seva familia. Actualment resideix a San Francisco (Califòrnia, Estats Units d’Amèrica) set mesos a l'any i a Catalunya la resta del temps. És llicenciada en Belles Arts per l'Institut d'Art de San Francisco on va estudiar fotografia amb els famosos fotografs Pirkle Jones, Larry Sultan i Jim Goldberg, i pintura amb Carlos Villa, Sam Tchakalian, Irene Pijoan i Pat Klein.

En les edicions anteriors, el cartell commemoratiu del Dia Internacional de la Catalunya Exterior ha estat elaborat pels artistes Ràfols Casamada (1998), Antoni Clavé (1999), Josep Guinovart (2000), Chantal Ripol (2001), Roser Capdevila (2002), Sergi Mas (2003), Maria Girona (2004), Pilar Alférez Pinós (2005), Antoni Tàpies (2006), Núria Muñoz Ginesta (2007), Carles Ballesteros (2008) i, enguany, Maria Andrews (2009).

07-04-2009
Font: FIEC

12/4/09

XX anys sense Dalí

Recordant la notícia:
Diari de Querétaro del 25 de gener de 2009
Article de Margarita Lladre
Querétaro .- Excèntric i genial, poques coses es comparen amb veure de prop un quadre original d'aquest pintor nascut el 1904. Salvador Dalí complirà aquest 2009 cent cinc anys d'arribar al món, encara que el seu cos va deixar d'existir el 23 de gener de 1989. Els mexicans vam veure les imatges de l'artista en el seu llit de l'hospital Comarcal de Figueres (Girona) aquell any; escoltem la criticada entrevista que Jacobo Zabludovsky li va fer el 1971. I quan va morir, cantem el poperos tema que el grup Mecano li va escriure "E-un-geni Salvador Dalí". A 20 anys de la seva mort, o 105 d'haver nascut, Dalí és més vigent que mai.
Segons informació de diaris espanyols, les celebracions es van centrar principalment en dos esdeveniments: la publicació de tres llibres sobre ell i l'exposició del famós quadre conegut com "Els rellotges tous-La persistència de la memòria-", en préstec del Museu d'Art Modern (MoMa) de Nova York, per primera vegada a Espanya. També es ventili el decomís de desenes d'obres falsificades que serien venudes com a originals.
Segons una nota de l'AFP, els agents de la INTERPOL van informar en un comunicat que van trobar 81 peces, la majoria imitacions. No obstant això, s'investiga si 12 d'elles podrien ser dissenys autèntics del genial artista català que havien estat robats.
Almenys, va explicar la policia, els arxius d'Interpol contenen denúncies d'obres idèntiques sostretes a Espanya, Bèlgica, França i Estats Units. Un informe de la Fundació Gala-Salvador Dalí, que gestiona el seu patrimoni, haurà de ratificar si aquestes 12 peces són reals o falses.
Les forces de seguretat van detenir a un ciutadà francès com a presumpte autor d'un delicte de falsificació de documents i estafa.