9/10/11

Artistes Catalans Universals


Josep Pérez i Abuyé.
Una Veu gironina

A l’actuació homenatge a Gloria Lasso:
Conquistaria Cuernavaca
Concert Homenatge a Gloria Lasso a Cuernavaca (Morelos, Mèxic)
Fotografía: Diari de Girona

El dissabte 08 d’octubre del 2011 ales 20:00 hores va tenir lloc a la coneguda Sala Manuel M. Ponce del Centre Cultural “Jardín Borda” depenent de l’Instituto de Cultura de Morelos (Av. José María Morelos 271, Cuernavaca, Morelos, Mèxic) l’espera’t concert homenatge a la internacional figura de l’artista catalano-mexicana Gloria Lasso. Dins dels actes programats com a cloenda de la Setmana Cultural Catalana de Cuernavaca, Estat de Morelos, Mèxic.


Una Gran veu per un gran homenatge
El dia va estar carregat d’activitats. La projecció de la pel·lícula “Margarida” d’Albert Pons, seguida de la conferencia “Els mexicans de Barcelona. El cas de Manuel I. Altamirano”, va estar seguida per l’actuació del gran cantant català de música mexicana Josep Pérez i Abuyé acompanyat del Mariachi Universal de Tetelcingo.

Una veu gironina que destaca dins el mon musical del moment per la seva qualitat i especialització. En Josep Pérez, es molt conegut arreu de Catalunya i Europa.
Fa poc, el 12 de setembre passat, en Josep Pérez i Abuyé -conegut també per el nom de El Charro Catalán- va triomfar al Casinet de Hostafrancs en una actuació que també comptaria amb el conegut cantant Roberto Aguilar i el Mariachi Semblanza sota direcció de Simao Hernández, en la presentació del Concert de “Rancheras” en idioma català.

Aquest cop, aquesta talentosa veu gironina ha participat en el homenatge organitzat en memòria de la artista catalana-mexicana Gloria Lasso. Persona considerada per mèrits propis com la darrer diva de la cançó internacional.


Petita semblança biogràfica
Gloria Lasso, nom artístic de Rosa María Coscolin i Figueras, va néixer a la ciutat de Vilafranca del Penedès un 22 de novembre del 1922. Als 15 anys va començar a cantar simultaniejant aquesta activitat amb el seu treball com a infermera. Del seu primer marit el músic Guillermo Lasso, n'adoptà el cognom com a nom artístic.

De Barcelona va anar a Madrid on treballaria com a locutora de ràdio i com a cantant aconseguiria els seus primers èxits.

L’any 1954 aniria a viure a França on aconseguiria rellevància com a cantant de music-hall, aconseguint a mes a mes un èxit discogràfic sense precedent a tota Europa.
El seu primer èxit va venir l’any 1955 amb "Amour, castagnettes et tango". El 1956 triomfa amb "Étranger au paradis". En aquesta versió francesa de "Stranger in paradise", de Tony Bennett, seria el primer disc en vendre’n un milió d’exemplars a França. En 1957 popularitza "Buenas noches mi amor", i l’any 1958 "Bon voyage".

Gloria inclouria en Europa cançons mexicanes en totes les seves gravacions, com "El Soldado de Levita", "La Cigarra", "Guadalajara", "Dos arbolitos", "Veracruz", etc. D’aquesta manera els autors mexicans s’internacionalitzen fins i tot fins el punt de traduint-se en altres idiomes.

El 1963 va a viure a Mèxic consagrant vint anys de la seva vida i tot el seu talent al seu públic mexica. Oferint tota mena de recital i cantant amb totes les grans Orquestres del moment. Com la de Paul Mauriat i Franck Pourcel. Una època en la que el President de Mèxic li donaria la nacionalitat mexicana.

El 1985 encara feu un retorn artístic a França, cantant a la sala Olympia de París, i a Nova York.

Retorna a Mèxic l’any 1995 amb un èxit sense precedents. Son els temps de rebre homenatges, presentacions i noves gravacions…


Una imatge per a la nostàlgia.
Disc amb cançons de Gloria Lasso

El 11 de novembre del 2005 va fer el seu darrer concert el teatre cinema de Morelos, a Cuernavaca, Mèxic, lloc que va adoptar per a viure i on va morir d’un atac cardíac, quinze dies després d’aquest darrer concert. Havia passat la darrer etapa de la seva vida entre França i Cuernavaca, amb la seva filla María José Lasso.

Va morir a Mèxic, Cuernavaca un diumenge 04 de novembre del 2005. L’extraordinària veu de Gloria Lasso, la gran estrella als anys 50 i 60, callava a la edat de 83 anys.
Les seves despulles serien incinerades el dilluns i les seves cendres dipositades a la Catedral de Cuernavaca.

La cantant originaria de Vilafranca del Penedès deixava tres filles María José, Maribel i Rosa, las dues darreres a França, així com un net de nom David Pastrana.

Val a dir també que als anys 50 va gravar en català la Sardana de la rosa, amb música de Jaume Torrents i lletra del poeta Miquel Saperas.
A l'any 2006, l'ajuntament de Vilafranca dedicà un carrer a la cantant


Un concert per la historia Sala Manuel M. Ponce
Els grans projectes necessariament tenen que reunir grans persones. I a la Sala Manuel M. Ponce es tenia tot allò que es necessita per aconseguir un concert d’aquells que només se’n fan cada Mil·lenni.

Estava allí present la filla de la homenatjada, la Maria José Lasso. Tot l’ambient respirava transcendència. Emoció. Màgia…

Només un artista convençut pot comprendre la talla d’altra artista. Les dificultats hagudes. La lluita per donar el millor d’allò que un porta dins.

Només un artista pot valorar i comprendre fins la perfecció el lliurament que un fa vers el seu públic. La fidelitat a l’art. El professionalisme total i fins la darrera conseqüència.

I allí teníem el Home adequat en el moment adequat. Perquè en Josep Pérez i Abuyé, un gironí de veu impossible de confondre -especialitzat en la música mexicana- té a més de la seva talla artística, aquell Amor i compromís amb Mèxic i la seva Cultura dels artistes de hueso colorado.

Com la Gloria, han nascut a Catalunya. I com a Ella, Mèxic els ha encisat. D’aquí que quant pujaven a l’escenari, els dos es lliuren seu públic i també a tots allò que pot significar Mèxic.Fotografía de familia. Al centre: Josep Pérez i Abuyé amb Maria José Lasso
Fotografía: Portal Gobierno del Estado de Morelos

En Josep Pérez i Abuyé amb la seva veu va fer historia a la ciutat de Cuernavaca. Va cantar en català, en mexica, en el idioma que tothom entén: el de la música.

Peces com L’Immigrant (en català) i México Lindo y Querido serien les primeres peces repartides com a ramet de fors a un públic que l’acollia admirat.

Peces tant exquisits com A cara o Cruz, o també Amor de los Dos cantades en català, o La Media Vuelta, conviurien amb altres tan conegudes com Solamente una vez, o Granada. Aquesta darrera cantada com especial homenatge de Josep Pérez ja que sabia que Gloria Lasso la havia cantat i es trobava entre les seves preferides.

Albur de Amor seria altre de les memorables peces oferides en aquest especial concert homenatge. Cançó que va ser donada tant en català com en mexicà per el Josep Pérez i Abuyé, qui, amb un públic ficat a la butxaca, interpretaria dalt de l’escenari i també a baix el pati del públic assistent.

Per si fos tot això poc, l’artista va tenir altre finesa per el seu auditori en tancar el seu repertori oferint el popular Corrido de Emiliano Zapata. Un homenatge personal d’aquest genial artista amb aquestes terres mexicanes que tant estima. Donat que el general Emiliano Zapata Salazar era fill de San Miguel Anenecuilco, Morelos.

Un concert homenatge a la figura de una gran artista com va ser Gloria Lasso. Homenatge a la música mexicana. Homenatge a l’Estat de Morelos.

Nomes el artistes de gran finesa de cor cuiden tant els detalls d’aquesta mena.
Aquest va ser un concert per a la historia.No hay comentarios: