10/12/11

HISTÒRIA


Un historiador investiga la presència de carlistes en la Guerra de Secessió
El Carlisme va apostar pel sud a qui li unia la seva tradició catòlica i la defensa de les federació

Façana del Museu del carlisme d'Estella, on no hi ha referències a
aquest
passatge històric de la Guerra de Secessió.
Montxo A.G.Publicat a Diario de Navarra.es per M.M. Estella
dissabte 09 de desembre del 2011


1849. La segona guerra carlina ha acabat i davant el temor de represàlies del govern liberal els partidaris de la llei sàlica abolida per Ferran VII van creuar la frontera buscant refugi a França. Navarresos, bascos, valencians i catalans, en les regions el Carlisme tenia als seus principals seguidors, formaven aquest contingent de famílies que després protagonitzaria un dels passatges menys coneguts de la història carlista: la seva participació en la Guerra de Secessió dels ara Estats Units dins de l'Exèrcit Confederat del Sud.

L'historiador militar català David Odalric de Caixal i Mata és qui més ha aprofundit sobre aquesta història que va començar a investigar el 2003. Els primers resultats els va publicar a la revista La Santa Causa. Però ara reprèn el tema perquè, com ell mateix reconeix, hi havia algunes inexactituds.

Però sí es manté el tronc principal d'aquesta història. Després de la derrota, fins als carlins exiliats a França arriben notícies de la guerra que ha esclatat el 1861 entre els estats del sud i del nord. I precisament a la part meridional dels Estats Units han emigrat moltes de les famílies carlines després 1849. Arizona, Texas, Louisiana o Florida, que havien estat sota la influència espanyola i destinació final de molts emigrants nacionals, oferia fàcil acomodament per a ells: eren llocs amb forta tradició catòlica i reticents a la centralització anhelada pel nord ja que apostaven per un estat de federacions.


Ball de xifres

Algunes dades que David Odalric vol concretar és el nombre de voluntaris carlistas que es van sumar a les files del sud. "Dos historiadors del nord dels Estats Units els xifren entre 900 i 1.000 soldats que van fer el seu propi regiment. Però altres crònica parlen d'entre 4.000 i 7.000 carlins", apunta l'historiador.

Però en una altra de les interrogants obertes, David Odalric sí que té una aposta clara. "S'ha arribat a pensar que hi va haver regiments o unitats formades íntegrament per carlins. Però crec que eren milícies o adscrits a regiments de la Confederació. I tot apunta, a més, que anaven amb el mateix uniforme que l'exèrcit del sud, ni tan sols penso que portaran les clàssiques boines vermelles. Com a molt, algun estendard propi ". També Odalric concreta més el lloc. "La majoria es van allistar a Texas, l'estat en què hi havia més espanyols, de manera que la integració era fàcil ja que el castellà estava molt present en la societat. No només per aquesta colònia d'immigrants, també per la seva proximitat amb Mèxic" .

A més, hi ha constància de la presència de carlistes en la Divisió Louisiana Tigers, de majoria irlandesa, en els regiments 35 i 41 de Tennesse (aquí es detecta la presència dels fusellers de Navarra) i en l'exèrcit de Virgínia del Nord. En les cròniques de l'època es recull el testimoni del cap d'aquesta última unitat, Ambrose Power Hill, que es referia als voluntaris carlins com "els meus toscs, esparracats i valents lleons de la Providència".


Noms propis

I entre els centenars o milers d'aquests soldats, alguns van aconseguir a més inscriure en la història de la Guerra de Secessió seu nom. O per ser més exactes, part de la seva identitat, ja que del més destacat, el general Echegaray, només es coneix el seu cognom. I de fet, Odalric encara no ha pogut desentranyar si aquest home que cauria en combat procedia del País Basc o de Navarra. El general carlista va arribar a ser cap dels piquets confederats de la segona divisió de Tennesee i d'ell es destaca la seva victòria sobre els federals a West Woods. També es recullen els noms dels capitans Uriarte, Puig i Alfaro.

"Per què és un passatge poc conegut d'història? Perquè a Espanya s'ha volgut deixar el Carlisme enrere ja que se'l relaciona amb la dreta i un tradicionalisme que aquí no es vol tocar", apunta Odalric, que ara també té un altre front obert. "Vull investigar la presència dels carlins en l'exèrcit de Canadà lluitant contra els indis".
Un degà lligat al Carlisme

David Odalric de Caixal i Mata va néixer a Barcelona fa 38 anys en el si d'una família de tradició carlina. "Aquest moviment va tenir un pes molt important a Catalunya. A més, un avantpassat meu, Josep Caixal Estradé, bisbe de la Seu d'Urgell i copríncep d'Andorra, va ser bisbe castrense dels exèrcits carlins catalans. I va estar al capdavant de la defensa de la Seu d'Urgell en l'última guerra el 1876", explica aquest llicenciat en Història i degà del Campus Internacional Universitari de Cultura de Defensa. I encara que la seva tesi doctoral va ser sobre les guerres napoleòniques, se sent més lligat al Carlisme ja que també és membre de la Comunió Tradicionalista Carlista.


No hay comentarios: