16/5/09

Ho han dit els mitjans d'informació...

Idom dissenya des de Barcelona el futur dels mercats de Mèxic

Publicat el 11.05.2009, per Sergi Saborit. Barcelona
Expansión.com Catalunya

L'oficina catalana del grup d'enginyeria implantarà al país un sistema per millorar l'eficiència de la xarxa de venda majorista per encàrrec del Govern.
Iztapalapa. Aquest és el nom del mercat central de proveïments de Mèxic DF, considerat com el més gran del món i on amb major preocupació pot haver viscut en les últimes setmanes l'epidèmia de grip A que s'ha estès pel món.
Es tracta d'una espècie de ciutat sense llei de 304 hectàrees on conviuen més de dos mil empreses d'alimentació i venda d'articles de gran consum (abarrotes) que combinen tant el comerç al detall com la venda al major. El mercat abasteix un radi de 25 milions de persones i per ell passen diàriament 30.000 tones de productes alimentaris, a més del 40% de la producció hortofructícola nacional.
Aquestes colossals dimensions provoquen "greus ineficiències i col lapses permanents de trànsit", segons el diagnòstic elaborat per un equip de consultors de l'oficina barcelonina de l'enginyeria Idom. Aquesta companyia ha estat seleccionada pel Govern de Mèxic per a desenvolupar i implantar un nou model descentralitzat de mercats d'abast al país, similar al que existeix en els països europeus.
En aquesta línia, Mercabarna i l'empresa pública espanyola Mercasa han servit de font d'inspiració. Així, l'ex director general de Mercabarna, Jordi Maymó, ha assessorat també el projecte. "Volem adaptar el model europeu a Mèxic creant un nou concepte de mercat amb participació estatal que pugui replicar en altres punts del país", explica Jaume Mas, consultor d'Idom.
El projecte desenvolupat a Barcelona consisteix en construir un nou mercat de proveïments pilot a Valle Bravo, una població situada a l'extraradi de DF. Idom s'ha encarregat de buscar els terrenys, dissenyar el recinte, desenvolupar el model de gestió i elaborar el pla de viabilitat, a més d'ocupar-se de la direcció de les obres.
Pilot
Es preveu que els primers edificis del nou mercat de proveïments estiguin llestos en el primer trimestre del 2010. El mercat pilot serà finançat amb fons públics però part de les accions es vendran als operadors que s'instal lin en ell. Un cop provat el funcionament del nou model de mercat, l'Estat mexicà promourà la construcció de diverses rèpliques al país per aconseguir alleugerir el pes que avui suporta Iztapalapa.
Obertura d'una nova oficina a Polònia
Des de Barcelona Idom gestiona les oficines de Tarragona i Palma, amb un total de 420 professionals. Malgrat la crisi, la delegació, que creix anualment un 25%, ha incorporat ja a quinze professionals aquest any. L'oficina catalana, dirigida per José Ribera, ha estat també l'encarregada d'obrir recentment una oficina a Polònia, on Idom treballen per Celsa, encara que ja està licitant per diversos projectes d'enginyeria industrial i civil, com la nova estació ferroviària de Varsòvia.
Barcelona és la tercera delegació més important de Idom-per darrere de Bilbao i Madrid-, en generar el 20% de la xifra de negoci del grup, que el 2008 va arribar als 300 milions d'euros. L'empresa presidida per Fernando Querejeta, propietària de la firma d'arquitectura ACXT, pertany a 300 socis (tots ells professionals del grup), dels quals 20 són a Barcelona. L'objectiu és que el 2010 el 50% de les vendes siguin internacionals.
[Oficina permanent a Mèxic:
06500 México D.F.
Av. Paseo de la Reforma 404, 5º. Colonia Juarez. Delegación Cuauhtémoc
Tlf. +52 55 5208 4649
Fax. +52 55 5208 4358
www.idom.com.mx]

No hay comentarios: