7/6/09

Actualitat...

Grip A: ¿un invent dels laboratoris?
Actualitat: "Contagiar al món amb un virus és una cosa molt simple", assegura l'escriptor espanyol Pablo Caralps Grip A: ¿un invent dels laboratoris? 05.06.2009 La Premsa entrevistar l'autor de "Grip Mortal", una novel la que acusa la indústria farmacèutica de causar l'epidèmia de grip. "La ficció s'ha avançat a la realitat", afirma l'autor català. Per Adrian Martínez.
Publicat a Diario La Prensa
Diumenge 07 de juny del 2009.
L'epidèmia de Grip A podria haver estat causada per un laboratori amb problemes financers per salvar-se de la crisi econòmica mundial. Aquesta és la hipòtesi que desplega la novel la "Grip Mortal", publicada aquesta setmana per Planeta, l'escriptor català Pau Caralps.

Nascut a Barcelona el 1971, l'autor és especialista en economia empresària i va començar a escriure el 2002 per passar "els temps morts en viatges i aeroports" mentre treballava per al sector industrial.

La seva anterior novel la, "El que la ciutat amaga", és un thriller policial que explora els secrets de Barcelona i està preparant la seva tercera obra, mentre es desenvolupa en una empresa que ven productes de paper i arts gràfiques a Espanya.

-La sortida del seu llibre es va veure precipitada per la sobtada explosió de l'epidèmia de Grip A. Què va motivar l'escriptura de la novel la, que és anterior a l'aparició de la malaltia?.
.
-Em va sorprendre molt quan vaig anar veient les notícies sobre la grip que castigava Mèxic. El paral lelisme amb el meu llibre era sorprenent. Quan vaig escriure el llibre volia fer una crítica a la societat actual, des de la meva modesta posició. Una crítica a la globalització, a l'ambició de certes empreses i, en concret, al sistema farmacèutic mundial, que en la majoria dels casos només desenvolupa nous medicaments per al món desenvolupat, deixant de banda els països més necessitats, perquè són "poc rendibles ". En aquest sentit, el llibre és també una crítica al poc altruisme i al molt egoisme. Amb tots aquests ingredients, la trama em va anar sortint sola. És una resposta des del punt de vista de la ficció a la pregunta "qui pot beneficiar amb una pandèmia de grip?".
.
-La seva editora i de l'agent hauran saltat d'alegria amb la notícia, què li va passar a vostè?.
.
-Em van arribar a posar els pèls de punta. No li vaig a negar que sent escriptor el que més desitja un és que li publiquin i que altres persones puguin llegir el llibre. De totes maneres, m'hauria agradat que les circumstàncies haguessin estat altres. Cal tenir en compte que tot això afecta la salut humana i això és una cosa per a mi intocable.
.
-El subtítol del llibre és "La novel la que revela el fosc negoci de provocar una epidèmia". Va ser aquesta la seva intenció? Investigar el negoci farmacèutic?
.
-Evidentment hi ha un procés de documentació previ. En tota novel la de ficció penso que ha d'haver per donar veracitat i, sobretot, seguretat al lector. Per exemple, en la novel la es mostra el procés de produir una vacuna. He intentat explicar d'una manera molt simple com ho fan de debò les empreses farmacèutiques. Allà es parla de manipulació de virus, perquè també és cert que una farmacèutica només ven si teniu medicaments per a malalties existents. Malauradament, la vida d'avui en dia està plena de malalties, per la qual cosa tenim una dependència total de les empreses farmacèutiques. L'únic que m'agradaria percebre és que la dependència és mútua i que elles es sentissin obligades a invertir més en països subdesenvolupats, a investigar una vacuna contra la malària, per exemple.
.
- Com interpreta el joc entre la ficció i el real?.
.
-En aquest cas podríem dir que la ficció s'ha avançat a la realitat, però el que si tinc clar i, parlo en general, és que per desgràcia la realitat supera sempre la ficció. Tant de bo no fos així, però la ment humana és més retorçat del que ens imaginem. De totes maneres, he de dir que en aquest cas m'hauria agradat que les víctimes s'haguessin quedat en el meu llibre, en la ficció, i que no les hagués hagut en la realitat.
.
-Per la seva formació en economia d'empreses, creu factible que l'epidèmia de grip porcina hagi estat un "invent" de la indústria?.
.
-Miri, per part meva, seria molt agosarat afirmar una cosa així. És un tema molt delicat, parlem de salut humana. De totes maneres, si vostè em pregunta si a nivell econòmic o amb vista empresarial una cosa així seria factible, li he de dir que sí. Tal i com surt en la meva novel la, un fet com aquest pot fer que una empresa farmacèutica a la ruïna es converteixi en la número u mundial. I li he de dir que encomanar al món amb un virus d'aquest tipus per desgràcia és una cosa molt simple. Per sort s'ha de tenir el virus i poder multiplicar en massa i això és una cosa que no està a l'abast de tots els ciutadans.
.
-La grip aviària o la síndrome de la vaca boja apareixen com antecedents de la hipòtesi narrativa d'una epidèmia fabricada. La seva novel la podria haver estat possible 20 anys enrere?.
.
-Avui en dia el món és molt diferent. La globalització ha aconseguit que una notícia en una punta del món es pugui saber al moment a les antípodes. La societat de la informació és tan ràpida que beneficia que les notícies volin a una velocitat de vertigen, per la qual cosa la psicosi per un tema com aquest deixa de ser local per passar a ser, immediatament, global. Per molt que una possible epidèmia sigui local, tots els governs tenen l'obligació per amb els habitants del seu país de prendre les precaucions necessàries i donen força, narrativament parlant, a la possibilitat d'una pandèmia mundial.
.
- En quina mesura l'antecedent de la Grip Espanyola de 1918 juga com a "memòria social" de la seva història?.
.
-La Grip Espanyola és molt important en la meva novel la, ja que d'aquest virus es pren d'una soca que es guarda en el laboratori d'Atlanta. Simplement, variant una mica els fets, la tragèdia es desencadena traveller.
.
-En l'epíleg, vostè assegura que la seva escriptura vol reflectir "algunes preocupacions que els ciutadans de peu tenim en llegir els diaris i veure les notícies a la televisió". Quins són?.
.
-Penso que en la ment de molts de nosaltres sempre hi ha el si ens diuen la veritat, si ens diuen el que volem sentir ... Estic convençut que en molts casos ens hem preguntat què hi ha de cert en les coses que passen en el món, quins són els veritables interessos darrere de decisions més o menys transcendentals.
.
-Creu que hi ha manipulació mediàtica en la informació o en el tractament que li va donar l'Organització Mundial de la Salut a la grip A?.
.
-Això és molt difícil de saber, també molt delicat. Qualsevol decisió de l'OMS pot transcendir molt més del que ens imaginem en la nostra societat. Si arribessin a pujar l'alerta a nivell 6, podria afectar els moviments dels ciutadans entre els països, de mercaderies i del comerç. Però al contrari, sempre hi hauria qui es pogués beneficiar. En aquest cas és difícil saber-ho. Penso que necessitem una mica més de perspectiva per poder analitzar tranquil lament. De totes maneres, una vegada més vull reiterar que estem parlant de la salut humana i cal anar amb peus de plom.
.
-Vostè assegura que la ficció "és una lectura de la realitat i dels valors que predominen en el nostre temps". Podria explicar el concepte?.
.
-Perquè un tema de ficció sigui del nostre grat ha de fer que mostrem un interès i per això no hi ha millor fet que una cosa que estem vivint o, almenys, veient al nostre voltant. També penso que tots som conscients dels camins cap a on estem anant com a societat. Espero que aquesta crisi mundial faci, i penso que així serà, un trencament d'esquemes a nivell global i que s'hagin de reconstruir els valors. Por lo menos espero que retoc lleugerament el sistema capitalista actual, per fer-ho millor.
.
CRITICA SOCIAL
.
- En quina mesura la seva història és una crítica al model de societat espanyola o catalana?.
.
-A Espanya, portàvem catorze anys d'un creixement espectacular, per això estem patint la crisi tant. L'escala de valors s'havia modificant en aquests darrers temps, passant l'egoisme personal per sobre de moltes coses. És una cultura d'allò material massa alta. El personatge principal de la novel la, Lucas, podria reflectir a molts joves de Barcelona, evidentment no per la seva professió, però sí per la seva manera de viure. - Quina és la seva opinió sobre els best-sellers. Sabrà que poden titllar de "oportunista ", de fer una novel la per al mercat. -Dels best-sellers penso que hi ha alguns molt bons i altres no tant, com en tota literatura. Per part meva, de moment, escric només el que sé escriure. No descarto obrir-me a algun altre camp en el futur, però per ara em quedo amb aquest tipus de novel la, on em sento còmode. Qui em titlli d'oportunista, allà ell. Només diré que el llibre es va escriure fa dos anys, que m'ho va contractar l'editorial a l'agost, per la qual cosa jo no em considero un oportunista.
 

No hay comentarios: