13/6/09

Veracruz commemora l'arribada dels espanyols

El vaixell Sinaia, amb 1.681 exiliats republicans, va arribar fa avui 70 anys a la ciutat mexicana


Publicata al XornalDeGalicia.com
Dissabte 13 de juny de 2009.

Exiliats espanyols a Mèxic / XdGToni CanoActualizado 13.06.2009 - 01:51 h.
La catalana Isabel Rosique tenia dotze anys, a penes el nas li sortia per la borda, aquell dia històric en què el vapor Sinaia arribar a Veracruz, fa 70 anys. "Va ser molt emocionant", recorda. Més de 20.000 persones van sortir a rebre i Vitores als 1.681 refugiats que formaven el primer gran, heterogeni, emblemàtic grup d'exiliats espanyols que anaven a injectar nova sang a Mèxic.
Ells no sabien llavors ni que les truites de blat de moro són aquí el pa de cada dia. Així que els va semblar el súmmum de l'anhelada llibertat, o els va fer "rascar el cap", aquella pancarta que resava: "El Sindicat d'Tortilleras de Veracruz saluda els heroics defensors de la República Espanyola".
Els Caín sempiternos els van arrencar de tot, els van deixar el desterrament. Van sortir dels camps de concentració de França sota les baionetes dels senegalesos. El Mèxic del president Lázaro Cárdenas els obria els braços ja Veracruz van arribar després de 18 dies de travessia, per a, com van dir diversos, "sentir-per fi alliberats". A bord, el poeta Pedro Garfias va escriure un poema que ara repeteixen els bisniestos dels exiliats: "Com en altre temps per la mar salada et va un riu espanyol de sang vermella, de generosa sang desbordada. Però ets tu aquesta vegada qui ens conquesta i per sempre, oh vella i Nueva España! "
Molts mai van tornar.
L'impressor Bartomeu Rosique s'embarcà amb la seva família en aquell viatge que va barrejar a agricultors, filòsofs, miners, metges, escriptors, paletes i poetes. I nens, dotzenes de nens. Llavors creien que tot era passatger, que podrien reconquerir Espanya. Però molts, com el impresor Rosique, van morir abans que el dictador, Francisco Franco, i molts altres, com la seva dona, mai no van tornar a Espanya. "El meu pare era un catalanista d'os colorado", diu Isabel Rosique. Va treballar en una impremta, però aviat "es va ajuntar amb altres refugiats catalans per fundar l'Editorial Interamericana". I va mantenir el puny en alt. Isabel recorda que ella va néixer avui al Torrent de les Flors, al barri barceloní de Gràcia, i que la tasca política del seu pare els va portar a la Seu d'Urgell. Després, la guerra. Que va acabar per convertir-la en mexicana. "Em vaig casar amb un mexicà-compte-. Tinc cinc fills, quatre homes i una dona; set néts i dos besnéts ". El major dels seus fills, Jesús Anaya, ha dirigit al seu torn diferents editorials mexicanes. "Em vaig fer al país. Quan estic a Espanya estrany Mèxic. Encara que quan torno d'algun viatge a Barcelona, parlo com catalana ", diu entre rialles Isabel Rosique. Tampoc va tant; ja només té a Espanya "algunes nebodes, filles de primes". No oblida Però no oblida. "Com quan va fer 50 anys", Isabel estarà avui a Veracruz, "de nou amb molta emoció". L'estat declararà huéspedes distinguidos als ja pocs "supervivents del Sinaia". El fill del general, Cuauhtémoc Cárdenas; el governador de Veracruz, Fidel Herrera, i l'ambaixador espanyol, Carmelo Angulo, descobriran una placa commemorativa de l'arribada d'aquell vaixell. Per culminar una setmana cultural que, sota el lema Veracruz, porta de la llibertat, ha suposat un exercici de rescat de la memòria històrica a base de conferències, taules rodones, exposicions i concerts. Activitats amb títols tan suggeridors com On habita el record o A què va ser don Quixot a Veracruz.
El 1937 havien arribat a Mèxic al voltant de 500 menors, que Cárdenas va acollir en el seu natal Michoacán i anaven a ser coneguts com els nens de Morelia. Després van anar arribant molts intel lectuals. Dos anys més tard, aquell dimarts 13 de juny, el Sinaia atracar al port de Veracruz amb la delegació més emblemàtica de l'exili. Fins 1942, altres 17 vaixells van portar a més de 22.000 republicans espanyols.
Com Isabel Rosique i la seva família, la majoria va refer la seva vida a Mèxic. La seva empremta és inesborrable. Aquí van fer o enriquir les editorials, les escoles, el camp, el metall; les institucions més prestigioses del país, com el Col legi de Mèxic.
Tots repetiran avui el seu agraïment a Veracruz. Els del Sinaia, tornaran a dir: "Volíem la llibertat i així va ser"

No hay comentarios: