14/10/09

Actualitat al mitjans de comunicació:

La néta de Companys rep el document de reparació de la seva figura.
.
.
Publicat a elMundo.es
dimecres 14 d'octubre de 2009.
El ministre de Justícia, Francisco Caamaño, ha lliurat a Mèxic la néta de l'expresident de la Generalitat Lluís Companys el document de reparació i reconeixement de la seva figura en virtut de la llei de memòria històrica.
"Era absolutament necessari fer-ho per aconseguir el pas següent que serà l'anul·lació (del judici), que és el que anem a demanar", va indicar en l'acte Maria Lluïsa Gally i Companys, néta de l'expresident de la Generalitat condemnat a mort i afusellat pel règim franquista el 1940. Va afirmar sentir-se "molt agraïda" i "molt satisfeta" i va apuntar que faran que la llei de memòria històrica pugui arribar un pas més enllà.
"No només pel meu avi, per tots els que van ser afusellats de manera tan sumària i tan traïdora", va dir.
.
'Arriba una mica tard'
No obstant, el reconeixement "arriba una mica tard" ja que no estan vius per veure-ho els seus pares, especialment la seva mare, la filla del polític assassinat, va lamentar Maria Lluïsa Gally i Companys.
"Ja hem transmès més de 600 expedients a espanyols, néts d'espanyols, que van ser jutjats per tribunals il legítims, que van patir presó, privacions de drets, lesions", va indicar Caamaño.
El ministre va apuntar que la llei, però, té més força que una declaració judicial perquè declara "il·legítimes" totes les sentències per raons ideològiques durant la Guerra Civil i la dictadura. "Hem estat obstinats com a país a demanar això, perquè l'oblit de l'assassinat de Lluís Companys hagués estat una victòria pòstuma de Franco", va apuntar per la seva part el conseller de Relacions Institucionals de la Generalitat, Joan Saura.
Saura va reiterar la intenció de l'executiu català de demanar la nul.litat del judici que va condemnar a Companys, un punt que la llei no preveu i que recauria sobre el Tribunal Suprem.
Per això, el Govern es reunirà demà, dijous, de forma extraordinària per aprovar la reclamació de nul.litat del procés.

No hay comentarios: