15/10/09

Premsa:

Justícia repara el dany a la imatge de Companys
El ministre Caamaño lliurament a la seva néta el document que reconeix que va ser injustament condemnat a mort per una sentència il·legítima
.
.
Publicat a El País.com
dimecres 14 d'octubre de 2009
.
AGÈNCIES - Mèxic - 14/10/2009 El ministre de Justícia, Francisco Caamaño, ha lliurat aquesta matinada a Mèxic el document de reparació i reconeixement de la figura de l'expresident de la Generalitat Lluís Companys a la seva néta, Maria Lluïsa Gally. El text reconeix, per primera vegada de forma oficial, que Companys "va patir violència per raons polítiques i ideològiques, sent injustament condemnat a mort per una sentència imposada per un il.legítim Consell de Guerra".
.
Caamaño ha assegurat que aquesta declaració no només comporta el reconeixement a qui va ser "il·legítimament executat", sinó també l'expressió del triomf de la democràcia i de les llibertats i el "fracàs absolut dels qui es van proposar condemnar aquesta esperança". Amb aquest acte de reparació, ha declarat, "Catalunya i tota Espanya reconeix el seu valor i proclama que el seu exemple forma part del patrimoni de dignitat democràtica sobre el qual s'assenta la convivència en pau i llibertat".
.
El conseller d'Interior, Joan Saura, que ha assistit a l'acte en representació de la Generalitat, ha destacat la "importància simbòlica, democràtica i política" ja que per primera vegada l'Estat fa un reconeixement explícit de la "il·legitimitat" de la condemna a Companys, "un fet que arriba tard". Saura ha afirmat que aquest és un primer pas, ja que l'objectiu final és aconseguir la nul.litat del judici a Companys, afusellat el 15 d'octubre de 1940. El Govern català aprovarà un acord per reclamar la nul.litat del judici a Companys, que prendrà com a arguments jurídics els reconeixements oficials de ilegitimidad que contenen la declaració de reparació i la Llei de Memòria Històrica.
.
Saura ha manifestat que a partir d'ara qui tindrà la paraula serà el Tribunal Suprem i s'ha mostrat confiat que la petició tirarà endavant i "es farà justícia" amb Companys i tots aquells que van ser represaliats. Saura lamenta que alguns creguin que fer polítiques de memòria és reobrir ferides. Fer memòria del passat "serveix per fer la convivència més fort". Oblidar aquells fets "seria una victòria pòstuma de Franco".
.
La néta de Companys, Maria Lluïsa Gally, s'ha mostrat satisfeta per la declaració, sempre amb la perspectiva de la nul.litat, i va confiar que això no sigui només per Companys, sinó per a tots aquells que van patir casos similars. Companys va ser assassinat i "això no es pot oblidar".

No hay comentarios: