12/12/08

12 de decembre, una data important a Mèxic.

La Festivitat de Nostra Senyora de Guadalupe


La imatge de Santa Maria de Guadalupe estampada de forma miraculosa sobre la tilma de San Joan Diego l'any de 1531, al turó del Tepeyac.

La imatge de La Mare de Crist. Plasmada per causes inexplicables i per a les quals, el coneixement humà no té resposta. De les obres d'art realitzades per Da Vinci, Miquel Àngel, Rembrandt, Goya, etc., aquest és, en poques paraules, l'autoretrat de la Verge María.

El nom de Guadalupe té el seu orígen en la Verge del mateix nom a Extremadura, Espanya. De la paraula coatlaxopeuh, "la que trepitja la serp", els espanyols van creure que Joan Diego es referia a la Verge de Guadalupe, a Espanya, i no al seu significat de la llengua náhuatl quan la Verge Maria es va presentar davant d'ell al turó del Tepeyac.




El frare Juán de Zumarraga es comunicava amb els indígenes per mitjà d'un intèrpret. La música és una antígua composició indígena-colonial mexicana i interpretada per Linda Ronstadt. (D'altres afirmen que fué composta pels pescadors espanyols del nord d'Espanya, però sigui d'on sigui, per a mi és igual.)

1. Les mans de la Verge: La Verge de Guadalupe té una mà mes clara que l'altra i es troben entrellaçades en posició d'oració. Això com a simbolisme del mestissatge de les dues races l'espanyola i la indígena.

2. La cinta morada: La Verge té una cinta morat fosc al ventre com a símbol d'embaràs. En aquella època si una dona mostrava el seu ventre durant l'embaràs era una gran falta de respecte a ella i al bebè que estava per néixer. Per indicar que una dona estava embarassada s'amarrava una cinta al ventre d'allà l'acabo de "ser en cinta".

3. La Túnica: La túnica de la Verge representa el terrenal té un costat més fosc per denotar la nit i un costat més clar que és el dia.

4. Les Flors de la seva túnica: A la túnica s'observen nou roses cada una d'elles simbolitza a una de les tribus nòmades que van sortir d'Aztlán a fundar la Gran Tenochtitlán.

5. El Sol: La resplendor del cinquè sol es troba darrere de la Verge de Guadalupe.

6. El mantell estavellat: Al mantell estavellat de la Verge hi ha plasmades les constel·lacions visibles en l'horitzó del Turó del Tepeyac la matinada de l'aparició de la Verge, 12 de Desembre de 1531.

7. La Lluna: La Lluna té una doble funció representa la fase lunar del dia de l'aparició i la Verge de Guadalupe es troba en el centre de la Lluna. El qual significa que aquesta a Mèxic a causa de que la traducció del nom del nostre país seriosa "Al melic de la Lluna". Ja que les arrels nahuas de les quals prové són: Me de Mextli que significa Lluna, Xi de Xictli que significa melic i coque denota lloc.

8. L'Àngel Tricolor: Representa Juan Diego com a missatger de la Verge les plomes de les seves ales són de diferents colors a causa que provenen de diferents aus. Les plomes verdes pertanyen a un Quetzal, les blanques a un agró i les roges a un papagai mascle.

9. Els núvols: Les quatre cantonades són la representació del cel i en el s'observen alguns núvols. Altres dades interessants: La Verge de Guadalupe li parlà a Joan Diego en Náhuatl ja que ell fins i tot no podia expressar-se en un espanyol fluid quan va ocórrer l'aparició.

Vet aquí la transcripció textual de les paraules de la Verge Morena recopilada per Antoni Valeriano en el Nican Mopohua un text escrit poc abans o poc després de la mort de Joan Diego: Cuix ahmo nican nicah nimonantzin? Cuix ahmo nozehuallotitlan, necauhyotitlan in ticah? Cuix ahmo nehuatl in nimopaccayeliz? Cuix ahmo nocuexanco, nomamalhuazco in ticah? Cuix oc itla in motech monequi? Potser no sóc aquí jo que sóc la teva Mare? Potser no ets en la meva ombra i sota mi emparo? Potser no sóc jo la teva salut? Potser no aquestes a la meva falda i entre els meus braços? Potser necessites alguna altra cosa?

L'aiate de Joan Diego fet de fibres de maguei que tenen un període de vida màxim de 40 anys, tanmateix la imatge de la Guadalupana s'ha conservat per més de quatre-cents setanta i cinc anys.

S'han analitzat els ulls de la Verge i s'ha arribat a la conclusió que és una donzella d'entre 14 i 17 anys d'edat. «La imatge de Santa María de Guadalupe estampada de forma miraculosa sobre la tilma de San Juan Diego l'any de 1531, al turó del Tepeyac. L'imátge de La Mare de Crist.>>




Els misteris de la Verge de Guadalupe, vídeo del BrigiaderCristero




La guadalupana alta, vídeo de gloriayhumberto

No hay comentarios: