14/9/09

Un interessant article publicat a AME-Associació de Mexicans d'Esparreguera i voltants:

El 15 de setembre a Mèxic es celebra el dia del "Crit de Dolores" o "Crit d'Independència".



El Crit es va realitzar per primera vegada a la ciutat de Dolores, Guanajuato, per conducte del capellà Don Miguel Hidalgo y Costilla. Aquest succés marca l'inici de la lluita per la independència mexicana, la qual no va ser senzill obtenir-la, ja que la lluita per no dependre més del domini espanyol es va estendre per 11 anys fins que es va aconseguir la llibertat.

El moviment alliberador es va començar a gestar entre 1800 i 1810, en aquest llavors a la Nova Espanya havia molta desigualtat social, a més que els colons ja no volien compartir la riquesa amb els espanyols. El 1808, quan Espanya és envaïda per les forces de Napoleó, el poble de Mèxic aprofita per promoure la independència mitjançant la col.locació de cartells a tot el país.

La conspiració va néixer a Querétaro Van sorgir molts moviments a favor de la independència, però el més important va ser el que es va forjar a Querétaro, sent els seus autors els corregidors Miguel Domínguez i la seva dona Josefa Ortiz, a quines es van unir Ignacio Allende, Mariano Abasolo i Juan Aldama, a més de altres intel.lectuals, oficials i part del clergat. Sabent que el poble mexicà era un fidel seguidor de l'església, Allende va tenir la idea de proposar el capellà Hidalgo perquè aquest convencés als pobladors a unir-se a la causa.


El Crit d’Independència de Mèxic. Fragment de la pel·licula “La Torxa Encesa " [La Antorcha Encendida] d’Ernesto Alonso


L'inici de la lluita i la seva culminació El moviment d'independència es tenia planejat perquè iniciés el 2 d'octubre, però davant rumors d'alguna traïció, es va fer necessari avançar per al mes de setembre. Aleshores, davant l'avís que la cosnpiración havia estat descoberta, el capellà Hidalgo va decidir iniciar la lluita immediatament. Després, a les cinc del matí del 16 setembre 1810 es va cridar a missa i amb els crits Visca Mèxic! Visca la Verge de Guadalupe! i Mori el mal govern! es va incitar el poble a aixecar en armes. A aquest succés és conegut com "Crit de Dolores".

La culminació d'aquest gran desafiament va arribar per fi quan el 27 de setembre de 1821, Agustí I de Mèxic [Agustín de Iturbide], al capdavant de l'exèrcit trigarant-anomenat així per les famoses Tres Garanties del tractat: unió (vermell), independència (verd) i religió (blanc ) -, va fer la seva entrada triomfal a Mèxic i un dia després es va nomenar el primer govern independent.

És una tradició mexicana molt important celebrar cada 15 de setembre "El Crit", on tots els mexicans en el món s'uneixen i es congreguen a la plaça principal per commemorar-ho.



El Crit d’Independència celebrat l’any 2008 a Mèxic, per la primera autoritat del País. Vídeo de lastdragonxy


El Crit d’Independència celebrat l’any 2008 a Barcelona. Vídeo de Erickeslava
.
.
A la ciutat de Mèxic, els mexicans es reuneixen davant del Palau de Govern per donar el "Crit", juntament amb el President de Mèxic; qui diu "Visca Hidalgo, Visca Morelos, Visca els herois de la independència, Visca Mèxic" al mateix temps que es flameja la bandera de Mèxic.
Després del Crit, es realitza una gran festa, on es mengen i venen tots els plats típics mexicans, acompanyats de begudes mexicanes com el tequila i el pulque. La nit és amenitzada per la música dels mariachis i la banda.
A Catalunya es celebra El Crit principalment en dues ciutats: Barcelona i Sant Joan de les Abadesses [Girona]. Cal destacar que la música de l'Himne Nacional de Mèxic és obra d'un català: Jaume Nunó i Roca, natural de la bonica població de Sant Joan de les Abadesses.


+INFORMACIÓ:
El Grito de Dolores [clik aquí]
Miguel Hidalgo i Costilla [clik aquí]
Ignacio Allende [clik aquí]
Juan Aldama [clik aquí]
Agustín Iturbide [clik aquí]
Exèrcit trigarant [clik aquí]
Plà d'Iguala [clik aquí]
Agenda AME: Mèxic al cor [setembre 2009] [clik aquí]
Setmana de Mèxic a Barcelona [clik aquí]
Festa del "Grito" a Sant Joan de les Abadesses [clik aquí]
.

No hay comentarios: