22/11/09

Segons la premsa local...

Xalapa
Protestes marquen la desfilada Xalapa, Veracruz .


Publicat al "Diario de Xalapa"
Dissabte 21 de novembre de 2009.
Autor: Raymundo León.



Desfilada de la Revolució Mexicana a Xalapa
Divendres 20 de novembre de 2009. Vídeo de "NoticiasAVC"



L'absència de les escoles secundàries, una protesta per l'augment al passatge del servei urbà i una altra més d'estudiants normalistes va caracteritzar la desfilada commemoratiu del nonagésimo novè aniversari de l'inici de la Revolució Mexicana.

La desfilada, en què varen participar 6.366 persones, va estar presidit pel governador Fidel Herrera Beltrán i funcionaris del gabinet estatal, que van ser testimonis de l'algaravia estudiantil, dels "quadres d'època", de l'abundància en música, confetti i serpentines multicolors així com de les acrobàcies dels grups extraescolars participants.

De 10 a 12 hores, els presents sobre el carrer Juan de la Luz Enríquez d'aquesta capital van ser testimonis del pas de 5 .091 joves de batxillerat i 1.275 integrants de grups extraescolars, a més de diversos vehicles d'Autotransport.

La descoberta de l'Institut Veracruzana de l'Esport amb diverses atractives joves al capdavant va donar inici al festeig revolucionari. Els qui van aconseguir infinitat d'aplaudiments van ser els atletes de la tercera edat i els de capacitats diferents, els quals orgullosos mostrar la seva múltiples medalles a l'executiu estatal.

Com sempre, la desfilada va ser una oportunitat perquè les jovenetes de les diferents institucions educatives participants lluïssin les seves minifaldilles i els seus gràcils moviments acompanyats de panderetes i llistons.

Les noies es mostraven encantades en ser admirades i multifotografiadas pels reporters gràfics dels diferents mitjans de comunicació. Aquest va ser el motiu pel qual algunes van perdre el pas de les seves companyes.

Els joves d'advertir bé condicionats pels xiulets. A l'escoltar una xiulad, saludaven o es reunien per fer un cercle primer, després un grup compacte i després aixecar a diversos dels seus companys per fer piràmides humanes que van ser molt aplaudides pels presents.

La desfilada també fuie l'ocasió ideal perquè els familiars dels participants poguessin prendre la "fotografia del record" o els vídeos que després seran vistos en família una i altra vegada. Fins i tot davant d'una juvenil piràmide humana una senyora va cridar emocionada: "el de fins a dalt és el meu fill ...!".

Un moment ple de sonoritat de la desfilada commemoratiu de la Revolució Mexicana va ser quan els integrants de la banda "Panteres" de l'Cobaev 35 es van reunir davant del governador Fidel Herrera i van tocar una moguda melodia davant la qual cosa el mandatari estatal els va premiar amb un somriure i aplaudiments . Hi va haver novetats com la participació dels tele-batxillerats d'Tonayán i de la colònia Guadalupe Victoria a San Andrés Tlalnehuayocan. També es va fer present una universitat particular com l'Hernán Cortés i l'Institut d'Educació Superior.

La desfilada del nonagésimo novè aniversari de l'inici de la Revolució Mexicana va ser nodrit i ple de colors i música. No van faltar els joves vestits a la manera de l'època i tampoc les gimnastes, ni els samberos, ni els joves que van fer piruetes amb els seus companys.

No van faltar també dues protestes. Una, d'estudiants que amb cartells i des de la Plaça Lerdo exigien la reducció del preu del passatge del servei d'autobussos urbà. Els joves van cridar ràpidament l'atenció de tots i van amenaçar amb realitzar diverses accions, que no van especificar, en cas de no haver resposta positiva a les seves peticions. Una altra manifestació va ser la dels estudiants de quatre escoles normals públiques a l'Estat. El seu pas per la llotja i davant del mandatari estatal va ser silenciós, però van detenir la seva marxa per diversos minuts per cridar tots junts i diverses vegades: "les normals unides mai seran vençudes". Després van continuar el seu pas per col.locar-se posteriorment en les escalinates de la Catedral de Xalapa. No van faltar a la desfilada les acrobàcies de genets i cavalls de la Secretaria de Seguretat Pública, que va ser una de les coses més admirades.

Altres elements de la mateixa secretaria desfilar amb diversos gossos entrenats que van fer una demostració d'alguna cosa del que saben fer per al combat efectiu de la delinqüència.

Present va estar també el Heroic Cos de Bombers de Xalapa i el Pentatló Esportiu militaritzat Universitari, AC, que també es van lluir fent piruetes i tota mena d'exercicis.

Va ser una desfilada que va recordar que fa 99 anys, el 1910, es va iniciar la lluita per canviar la situació política, econòmica i social imperant en el país i que anava en contra de la majoria de la població.
.

No hay comentarios: