28/6/09

En parlen...

Catalunya ha tingut una cultura pròpia que ha enriquit el món sencer
Publicat a La Jornada de Oriente-Puebla
Dijous 25 de juny de 2009.
Autora: Yadira Llave.
"La impremta catalana és molt interessant, perquè Catalunya ha estat una de les regions amb una cultura pròpia, molt rica, i que ha enriquit no només a Espanya, sinó al món sencer. Molts pensadors, tipògrafs, editors catalans van envair al món, ia la data seves edicions són cotitzades altament per la seva qualitat i desbordat luxe ".
.
Per aquesta raó, la qualitat i presència de la impremta catalana, i la seva expansió al món sencer a partir de l'Edat Mitjana i al llarg de cinc segles, serà el tema a tractar durant el cicle de conferències "Catalunya i Mèxic, diàlegs des de la impremta ", va avançar Manuel de Santiago Hernández, director de la Biblioteca José María Lafragua de la UAP.
.
Avui dijous 25 i demà 26 de juny a les 18 hores, a la sala històrica de la Biblioteca Lafragua es presentarà aquest cicle de xerrades gratuïtes, en les quals participen reconeguts especialistes relacionats amb la impremta catalana.
De Santiago Molts pensadors, tipògrafs, editors catalans van envair al món,
i a la data seves edicions són cotitzades altament per la seva qualitat i desbordat luxe.
/ Fotografia Abraham Paredes
Manuel de Santiago va informar que la primera conferència serà "L'edició a Catalunya, tipografia i impremta en els segles XV al XIX", impartida per Arbelo Corbeto, provinent de la Reial Acadèmia de les Noves Lletres a Barcelona, qui assisteix gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya.
.
"L'Any de la guerra tipogràfica", de la mestra Marina Garoni Bravia, és la ponència posterior, a la qual la mestra Garoni assisteix en representació de l'Associació Mexicana de Biblioteques i Institucions amb Fons Antics l'(Ambifa).
.
Per demà divendres, la doctora Barcelona Galí, l'Institut de Ciències Socials i Humanitats Alfonso Vélez Plec, imparteix la conferència "La casa Mausí, una impremta catalana o mexicana".
.
Com a part de la intensa activitat que es desenvolupa en aquest espai, De Santiago Hernández va afegir que s'editarà un manual de tipografia en coordinació amb la Ambifam -associació que va néixer a la Biblioteca Lafragua-, exemplar que s'espera estigui llest en un parell de mesos i que tractar sobre la conservació preventiva, desenvolupat per la mestra Martha Romero.
.
"És la identificació tipogràfica que dóna consells pràctics sobre les letrerías que tenen els llibres antics, les seves fonts d'identificació, el seu valor, mides, característiques, informació que per a un bibliotecari és vital", va detallar del manual.
.
Restauren caixa forta de la Tresoreria, de 1934
D'altra banda, el director de la Biblioteca Lafragua va dir que després de dos anys de restauració, es va recuperar la caixa forta que pertanyés a la Tresoreria, el 1934, i ara serveix per resguard de quarantena de materials en trànsit, a causa de les seves condicions estables d'humitat i temperatura. "Aquí podem tenir en quarantena alguns materials en trànsit; i això ens permetrà conservar alguns que estiguin propers a ingressar als repositoris de la biblioteca i ens adonarem si existeix un procés actiu de microorganismes o no".

No hay comentarios: