25/6/09

La premsa a dit....

YProductions comparteix experiències de gestió i recerca en l'àmbit cultural
Col·lectiu Català explora l'intercanvi de promotors independents en el DF
*L'agrupació imparteix un taller sobre formes de treball, organització i producció a la Casa del Lago
*També analitzen la creació de xarxes i models per generar propostes creatives


Publicat a La Jornada
Dimecres 24 de juny del 2009.
FABIOLA PALAPA QUIJADA Amb el projecte Calavera / caravel, el grup català YProductions analitza les formes d'intercanvi dels promotors independents de la ciutat de Mèxic, així com la creació de xarxes i models productius que estan fora de l'espectre institucional, però generen propostes per entendre la cultura.

La premissa per assolir aquest propòsit consisteix en que la cultura és un espai de producció de coneixement.

YProductions realitza tasques de gestió i recerca en l'àmbit cultural des de 2003. Així mateix ha col laborat amb grups, institucions i productors culturals de tota índole en treballs conjunts i prestació de serveis d'assessoria, ja que considera que el quefer cultural és col lectiu.

Promotors independents com Circ Volador, Fòrum Alicia, Projecte Sonidero, Trasllat, Teatre de Certs Habitants, Border, Fòrum Mexicano de la Cultura, Xarxa de Mitjans Lliures, Central del Poble, Iguana Rècords, Full Urbana, Casa Veïna i el Centre Cultural la Piràmide , entre altres, van desenvolupar trobades amb integrants d'aquest col lectiu de Barcelona per aprofundir en l'economia cultural i els espais independents de la ciutat de Mèxic.

YProductions, que visita el país, impartirà el taller Ciutat, creativitat i pràctiques independents, dividit en sessions: El paradigma de la ciutat cultural: Barcelona i la seva marca; Formes de treball i producció cultural; Noves eco-meves de la cultura, i Autonomia? Polítiques culturals i producció cultural independent, a la Casa del Lago Juan José Arreola, així com la conferència Crisi de les indústries creatives i noves economies de la cultura, que es realitzarà al Museu Universitari d'Art Contemporani (Muac).
.

Al taller es proposarà una reflexió col lectiva sobre les formes de treball, organització i enteniment de la producció en l'àmbit de la cultura i dels escenaris que conformen el teixit cultural de Barcelona a Espanya i el Districte Federal.

Metamorfosi de Barcelona

La trobada, que va començar aquest dilluns, té activitats per avui i després el divendres de 16 a 20 hores a la Casa del Lago (Antic Bosc de Chapultepec, primera secció). En les sessions, els promotors i col lectius culturals del país coneixeran com Barcelona, que va ser una ciutat industrial amb greus problemes de desenvolupament, ara ostenta una de les marques culturals més reconegudes a escala internacional.

Així mateix, s'examinaran els models de treball i els diferents discursos al voltant de les indústries creatives; també es debatrà sobre les contradiccions que enfronten els col lectius en la pràctica diària.


En la sessió de Noves economies de la cultura s'abordarà el tema de la indústria creativa, que està marcada per la seva vinculació amb la propietat intel lectual i els grans monopolis de producció, així com la necessitat de crear estructures independents i models de política cultural relacionades amb la creativitat urbana.

El Muac serà la seu de la conferència Crisi de les indústries creatives i noves economies de la cultura, que es realitzarà aquest dijous a les 18 hores.

YProductions explicarà com les indústries creatives, mitjançant la creativitat individual i l'explotació de drets d'autor, han de conduir de forma automàtica al desenvolupament de les ciutats. Organismes com la UNESCO han promogut de forma activa a aquestes indústries com a motor econòmic per a països en vies de desenvolupament o amb economies emergents. El col lectiu català analitzarà les problemàtiques i contradiccions d'aquest model, centrant-se en temes com la precarietat laboral i la desigualtat de gènere en les indústries culturals. La cita és a l'espai experimental de construcció de sentit de l'Muac (Centre Cultural Universitari, Insurgentes Sur 3000).

No hay comentarios: