4/10/11

Catalans Universals


Interpreten obres inèdites de Jaume Nunó en "Bellas Artes"





Vetllada. La pianista Sílvia Navarrete i el tenor Christian Adam
interpretar les peces de Jaume Nunó i es va tocar la transcripció per a piano
del "Himne Nacional", de Ricardo Castro.


Publicat per Adrián Figeroa a La Crónica de Hoy
Dilluns 03 d'octubre del 2011

Jaume Nunó va escriure 521 obres i només es coneixen 20, algunes d'aquestes recentment trobades a Buffalo, Estats Units. El 2012 s'editarà un CD doble que integrarà aquestes 20 peces i més portarà un petit llibre amb les partitures de cadascuna.

Durant la presentació dels llibres biogràfics de Luis G. Jordà i del compositor del nostre "Himne Nacional", es van revelar aspectes poc coneguts de Jaume Nunó, un dels quals és que el seu cognom original era Nonó, però ho va canviar perquè a Espanya, en el seu temps, s'havia recel als qui eren descendents de francesos, assenyala la investigadora Raquel Tovar.

Dissabte passat a la sala Manuel M. Ponce es va oferir la conferència-concert "El llegat dels compositors catalans a Mèxic", per presentar els llibres Luis G. Jordà: un músic català al Porfiriato i Jaume Nunó, un sanjuanense a Amèrica. A més, la pianista Sílvia Navarrete va donar un concert on es van tocar dues obres inèdites de Nunó, que són la musicalització als poemes "The days that are no more" ("Els dies que ja no hi són"), d'Alfred Tennyson, i " Ah! How sweet it is to love "(" Ah! Com és dolça l'estimar "), de John Dryden.

Per finalitzar el concert, es va tocar la transcripció per a piano del "Himne Nacional", de Ricardo Castro, l'última presentació va ser en 1885.

Sobre la primera edició del CD amb l'obra que es coneix fins ara de Jaume Nunó, l'investigador i autor Cristian Canton va assenyalar que la producció la farà Mozaic Editions i s'espera que estigui a punt a finals de l'any.

De moment, afegeix, s'està preparant la conformació de l'orquestra, així com de l'organista. "El Cor de Belles Arts seria un dels que participarien i la mestra Silvia Navarrete estaria al piano".

BIOGRAFIES. Un altre dels aspectes interessants de la vida de Jaume Nunó és que temps després de compondre el "Himne Nacional" mexicà va arribar a Buffalo, on va ser mestre de cant i es va casar amb Catalina Cecilia Remington. "És la biografia completa de Nunó i aquesta conté dades, fotos, correspondència i objectes personals que trobem a Buffalo, a la casa d'un dels seus descendents".

Explica que narra la seva vida des de 1824, quan va néixer i arriba fins a 1908, amb la seva mort. "Enmig hi ha els homenatges que va rebre de 1901 a 1904 per haver compost la música del 'Himne Nacional', així com una descripció detallada de la seva vida".

Sobre Luis G. Jordà, assenyala que el llibre conté una sistemàtica i detallada biografia sobre el compositor de la "Cantata d'Independència", que se li va encomanar per celebrar el Centenari de Mèxic com a país independent.

Una dada interessant, afegeix, és que quan va tornar a Barcelona, ​​la seva casa va ser refugi per a republicans que eren buscats per tropes franquistes.

Pel que fa al concert, la mestra Silvia Navarrete i el tenor Christian Adam interpretar peces d'en Jordà i Nunó. Entre aquestes, van destacar les dues inèdites i la transcripció del "Himne Nacional".


No hay comentarios: